Vad som fått oss dit vi är idag

Jag är inte religiös, jag accepterar att andra har sin religion som de tror på men tror inte på något specifikt själv. Dock hoppas jag ibland att det finns något efter detta liv, att våra förfäder får chansen att se hur vi har lyckats, och misslyckats, i deras fotspår.
 
Min farmors farfars mor hette Hedda Maria Käck, född i Fole på Gotland som dotter till båtsman Carl Herman Käck. Han dog dock medan hon fortfarande bodde hemma och hennes mor blev således ensam med ett varierande antal hemavarande barn (bland annat två söner som båda avtjänade 1 år på Malmö fästning för kyrkostöld under tonåren). Hon noteras ett tag senare i husförhörslängden som "utfattig" och Hedda Maria gjorde nog inte situationen bättre då hon var, som det kallades, en försvarslös piga. Detta innebär alltså att hon var arbetslös (ett sorts lagbrott) och inte nog med det, hon fick minst 4 söner utom äktenskapet. På den här tiden (1850-talet) var det straffbart med, som det kallades, lönskeläga. Jag har inte hunnit kontrollera vad hon fick för straff, normalt var det böter samt något som kallades "aflöst", där personen som begått ett brott måste erkänna inför församlingen under gudstjänst. Andra resan gav dubbla bötesbeloppet och tredje gav således tredubbelt. Tredje resan kunde även innebära att man blev förvisad, så att hon då gjorde det ytterligare en gång kändes kanske lagom smart. Jag tror dock att hon hade det riktigt tufft, hon straffades även för snatteri och de två överlevande sönerna flyttade vid 14 respektive 16 års ålder in i fattigstugan. Min farmors farfar bodde där ett par gånger vad jag sett hittills.
 
Att då tänka sig hur vi lever, min pappa och jag som exempel. Tänk om Hedda Maria och Johan Petter (farmors farfar) sitter där på ett moln och dinglar med benen och ser att vi har det så bra, att vi inte behöver tigga, stjäla eller ta emot allmosor för att överleva. Att jag och J kan "leva i synd" utan att någon höjer på ögonbrynen. Detta är en del av det jag tycker bäst om med släktforskningen, att få en liten inblick i vad våra förfäder gått igenom för att vi ska kunna ha det som vi har det idag. Jag har dem att tacka för mitt, och barnens liv, för hade inte de gjort det de gjorde så hade inte jag funnits till.


Återuppståndelse

Jösses så länge sedan det är nu! Känner ju inte igen mig alls.
 
Har tänkt försöka komma igång med bloggandet lite igen, inte så att det blir dagligen kanske men har så mycket åsikter som rör sig i skallen som jag bara måste dela med mig av till den som behagar lyssna. Mycket rör sig om idrott, och framför allt handboll men även en del om hur samhället fungerar i stort och smått. 
Designen kommer uppdateras inom den närmaste tiden...
 
Vad har hänt i mitt liv då?
Jag jobbar halvtid som lokalvårdare på en lokal skola, ursprungligen anställdes jag för att avlasta med städningen i sporthallen men det har övergått till att vara i skolan. Vi går dock ner dagligen och hjälper till med att städa omklädningsrummen så helt har jag inte kommit ifrån sporthallen. 
Jag väntar spänt på besked om huruvida jag kommit in på ämneslärarprogrammet på Stockholms Universitet, i så fall så börjar jag läsa en 5-årig (hoppas jag) utbildning till lärare i matematik, kemi och teknik för åk 7-9, har en del andra ämneskombinationer som back-up val om det skulle vara så att jag inte kommer in. Börjar värma upp redan nu med att läsa repetitionskurser i matematik under sommaren. Har kanske tagit mig lite vatten över huvudet som ska läsa på mer än 100% samtidigt som jag jobbar 50% men det SKA gå!
Spenderar väldigt mycket tid med släktforskning för tillfället, kommer säkerligen komma ett inlägg om varför jag började med det snart.
Vi väntar spänt på besked om ett radhus som vi hoppas att få hyra, vår lägenhet känns för trång nu när barnen börjar bli större och jag håller på att bli galen här hemma
 
Barnen växer så det kankar, Ellinor pratar mer och mer för varje dag och Therese är inne i en period där färger är ytterst intressant. Tess har även slutat med blöja på dagtid, superduktig har hon varit och bara haft 2 eller 3 olyckor sedan dag 1 för ett par månader sedan.
 
Ni som fortsatt kika in här, tack för tålamodet och välkomna tillbaka :)

RSS 2.0