Bra pris, god mat och lördagsmys

Var och handlade lite förut och hittade ost till väldans bra pris, brukar oftast köpa ett kilo hushållsost, som kostar 69,90/kg. Men idag såg vi att frukostosten (som jag tycker smakar ungefär likadant) kostade 39,90/kg så nog fasen blev det frukostost istället... ;) Har varit grymt sugen på rostad macka med apelsinmarmelad och ost i några dagar nu så det blir dettill frukost imorgon, med ett stort glas apelsinjuice.

Precis ätit middag, blev köttfärssås och spagethi. Brukar oftast göra vår köttfärssås på tomat & basilika-cremé fraiche och någon form av krossade tomater, idag blev det vitlökssmak på dem också. Och en halv burk majs, oerhört gott och väldigt mycket vitlökssmak var det.

Nu håller Jimmy på att koppla in tvn, imorgon ska vi försöka ställa möblerna på plats i vardagsrummet också, ska bli oerhört skönt. Men vi tänkte slå oss ner i soffan, kika på 28 dagar senare på TV400 och njuta av lite chips, dipp och kall Cola. Sedan kommer jag somna som en stock.

Har varit en ganska lugn dag men vi har ändå börjat få ordning i köket och även plockat upp våra kläder så vi kan hitta dem sedan. Jag passade även på att ställa korgen som bebis ska sova i på plats bredvid vår säng. Ska fixa i ordning den sedan i december men det känns som en milstolpe att den är där den ska vara.

Nej, sluta läs nu, för dagen alltså, och njut av lördagen istället... Kommer nog ett "intressant" blogginlägg någon dag snart, har lite idéer...

Jag insåg plötsligt att det är lördag, inte fredag... Och att vi inte får in TV400 via antennuttaget, och telia har inte flyttat vårt abonnemang ännu så tji fick vi. Blir Tre systrar och en mamma på Tv4 istället


Lite svinn får man räkna med

Nu har sambon precis fiskat upp två döda kardinaltetror ur vårt akvarium, stackarna blev väl chockade när vi flyttade det igår och inte kommer jag vara snäll mot dem sedan heller. Just nu har de precis så mycket vatten att de kan simma runt, och när vi fått akvariet på plats så kommer jag vara så elak att jag bara fyller akvariet helt. Jag vet att fiskar inte gillar helt nytt vatten men att smådutta i vatten i ett 120 liters-akvarium är inget kul. Har så mycket annat att fokusera på här hemma istället så de som överlever överlever. De som inte gör det, tja, de får vi ersätta med nya sedan istället...

Tänkte sticka iväg till affären en sväng snart, införskaffa lite ost, bröd och annat som vi kan behöva ha här hemma. Gurkan gick åt igår kväll så det behövs det med. Får se vem av oss som lagar maten ikväll men Jimmy ville visst ha kycklinggryta igen så jag antar att det blir jag. *sucka*
Tror ni att vi får i ordning i köket idag? Allt på plats och rena golvytor att gå på? Och klädkammaren också för den delen. Så vi kan fokusera helt på vardagsrummet imorgon. Håll tummarna för oss!


Tack gode gud för sängen

Så har vi tömt vår gamla tvåa och fyllt vår nya fyra till bristningsgränsen känns det som. Flyttstädat idag och ska lämna nycklarna tidigt imorgon, men ack så skönt att inte behöva springa fram och tillbaks hela tiden nu!

Vardagsrummet är färdigtapetserat nu och imorgon ska golvlisterna målas, sedan blir det till att möblera där inne så vi kan få lite ordning i kaoset. Ska även fixa i garderoben imorgon har jag tänkt mig.

Vårt internet och telefon är inte inkopplat ännu men vi har fått låna pappas mobila bredband för att kunna hålla oss hyfsat med i gemet ändå. Kabel-tv ingår ju här så även om det från Telia inte är fixat så kan vi se på de flesta kanaler vi vill se.

Så fort jag hittar kabeln till kameran så ska ni få se bild på vårt urhärliga sovrum, och troligen även på vardagsrummet då. Men nu måste jag fixa lite i köket så vi får någon mat idag. Ska bli tacos-mys!! :D


Flyttdags

Ska byta om till mina målarkläder nu, sedan ge mig i kast med taklisterna i köket och dörrfodret till klädkammaren.
Håller på i tvättstugan också, första rundan med tvätt är på tork och andra ligger i maskinerna. Har tvätt-tid till 22 ikväll så det är bara att nöta på.
Ska även städa av köket, badrummet och sovrummet i nya lägenheten idag, för i eftermiddag går flyttlasset och då vill jag ha rent nog för att man ska kunna gå barfota i sovrummet åtminstone.

Vet inte helt säkert när vi har internet sedan, men hoppas på att det ska funka redan idag eller imorgon där uppe. Så vi hörs när vi hörs, och då blir det uppdatering med bilder från renoveringen också.


Specialfall: Riskförlossningar

Halvligger i soffan och tittar på Specialfall: Riskförlossningar på Tv4 Fakta. Jag gillade verkligen inte sådana program i början av graviditeten men nu kan jag inte låta bli. Visst får man se allt som kan gå fel, men samtidigt har vi kommit så långt in i vår graviditet nu att det som händer dem i det programmet i princip inte kan hända oss längre.
Och när jag tittar så inser jag att snart ska jag vara den som ligger där på förlossningen och föder mitt barn. Det är lite läskigt, det är väldigt fascinerande och jag börjar nästan gråta bara av tanken på det hela. Undra då hur jag kommer vara när det faktiskt är dags. Om ca 2 månader har vi vår älskling hos oss, h*n ligger på mitt bröst och ser världen rutn omkring sig för första gången. Vilken magisk upplevelse det kommer bli, man försöker föreställa sig det hela men det måste vara omöjligt att föreställa sig hur det verkligen blir.


V.33 (32+0)


Kroppen:

Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet:

Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.



Ja, jag hoppas att bebis vänt sig rätt nu, inbillar mig att det är fötterna jag kan känna väldigt högt upp ibland. Och i och med att det är mest buffar uppåt till numera så skulle jag kunna tänka mig att slå vad om att h*n ligger med huvudet neråt, det skulle ju underlätta förlossningen om man säger så...
Nu har jag kommit upp på den vikt som jag hade då jag blev gravid så jag ligger på ±0 kg nu, skönt får jag ju säga att det är. Har inga problem med svullna ben och fötter faktiskt, känner mig lyckligt lottad, däremot har jag börjat känna av vad jag skulle gissa är foglossning. Vissa ställningar går bara inte att ligga i utan att det hugger i blygdbenet precis. Tänk att vår älskling skulle klara sig så bra om h*n föddes nu, men jag har inte känt något alls som tyder på att det närmar sig förlossningen så det verkar inte troligt det heller.
Ska uppdatera headern någon dag snart, med en ny magbild. Den jag har nu är ju nästan 2 månader gammal...


Lunchdags

Tänkte säga att jag lever... ;)

Har spenderat förmiddagen med att måla taklisterna i sovrummet, ska se om jag hinner med dörrfodren ikväll, hoppas det så jag slipper ha lukten av målarfärg i sovrummet när vi flyttat in (flyttar imorgon).

Precis ätit en megagod lunch, hemma gjord kebabtallrik blev det idag och snacka om njutning.

 

Ska upp och hjälpa mamma med tapetseringen av vardagsrummet nu, sedan blir det en promenad med henne och hundarna.

Uppdatering om ny graviditetsvecka kommer ikväll.



Skippa skitsnacket Mona

Kan hon inte sluta tjata om att "man måste arbeta längre" "pensionsåldern måste höjas" osv. Om pensionsåldern nu ska höjas, vad händer då med oss som ska in på arbetsmarknaden nu? Det finns uppenbarligen inga vettiga jobb (telefonförsäljning och provisionsbaserade yrken är inte vettiga) åt oss i dagsläget så om de då ska stanna kvar 3-4 år extra på sina arbeten, när får vi då chansen att få användbar arbetslivserfarenhet? Kontakter i arbetslivet osv?
Och uttalandet om att fler måste arbeta, för barnens framtid är visserligen skitbra, om det nu fanns jobb åt de som försöker ta sig in på arbetsmarknaden. Med alla nedskärningar som är runt om i landet så går det ju på de flesta ställen åt andra hållet, det finns färre jobb och fler som vill ha dem.

Jag tillhör de som gärna arbetar i industrin, jag har bl.a sommarjobbat på Electrolux och trivdes väldigt bra. En fabrik som nyligen har varslat ännu fler, nämligen de som anställdes 90-91!!! Tänk er bara att ha arbetat i nästan 20 år på ett och samma ställe och helt plötsligt få ett: "Hej, tack och hejdå..." Något måste göras för att fabrikerna inte ska flytta utomlands, för att behålla jobben i Sverige.


Mörbultad

Undra om det är så här det känns att ha ett brutet revben. Fy fan säger jag bara, verkar som att bebis bestämt sig för att försöka knäcka mina revben, Ont gör det åtminstone, känns verkligen inte trevligt så jag börjar verkligen önska att de här sista 8-9 veckorna ska gå FORT!!! Det gör ont när jag går, när jag sitter, när jag vrider på mig, när jag ligger osv.


Bloggens vara eller inte vara

Det där med att blogga när barnet fötts är något jag, liksom många andra, börjat fundera en hel del över nu tror jag. Bara att se på Stina-Lee, eller 15 år & tvillingmamma som båda har blivit väldigt mycket mer frånvarande i sina bloggar sedan de fick barn, helt förståeligt.
Flera av de vars bloggar jag läser verkar ha planer på att sluta med bloggandet när deras barn fötts och jag är lite smått inne på samma linje, MEN jag vet samtidigt att jag aldrig kommer kunna släppa taget helt om bloggen. Däremot kommer jag nog också bli en sådan som gör några små uppdateringar ibland, mycket mer sällan än i dagsläget.

Trots att det kommer hända så otroligt mycket mer i mitt liv känns det som att jag inte vill spendera tiden med att berätta det för er på det sättet utan snarare sitta där och njuta av det som händer istället. Sitta och titta på vår prins eller prinsessa och fascineras av att h*n skapats av oss. Bara vara så där löjligt förälskad i både min sambo och vårat barn.
Samtidigt är bloggen den platsen där jag dokumenterar mycket av det som händer, både med graviditeten och säkerligen kommer det vara den plats där jag dokumenterar det som händer sedan också.

Min blogg är som sagt min, men mycket av det jag skriver och många av uppdateringarna är faktiskt för er skull. Jag tycker det är jätteroligt när besökssiffrorna klättrar uppåt och det får mig att vilja blogga mer och bli bättre.

Hur resonerar ni andra gravida bloggare? Bloggens vara eller inte vara.


Klock-helvete

Känns som att det är en väldigt dum idé att ställa tillbaks klockan så här på hösten, är totalt slut och kommer nog somna så fort jag lägger huvudet på kudden, hade vi inte ställt om klockorna hade jag ju kunnat göra det med ganska gott samvete, 22-tiden. Men nu blir det vid "pinsamma" 21-snåret istället.
Jaja, ska in i duschen nu sedan krypa ner i sängen.

Hörs imorgon!


Lugn dag

Blev en ganska lugn dag idag. Torkat ur alla skåp, gjort rent kylskåpet och spisen. Kom även upp några tapetvåder i hallen men över lag väldigt lugnt som sagt.
Imorgon blir det till att försöka fixa en del på förmiddagen, har föräldraträff på eftermiddagen så vi får se hur mycket som blir gjort då, mamma kanske jobbar på riktigt bra utan hjälp men jag skulle gärna vara där och hjälpa henne ändå.

Ska nog sätta mig och äta lite av resterna från min pizza nu, och mumsa i mig pizzasallad. Det är den riktigt trevliga delen med att flytta, pizzan som hör till.


Nöjd och belåten

Hmm, ska nog försöka städa köket i nya lägenheten idag så vi kan börja flytta upp sådant som knappt används dit och på så sätt tömma åtminstone en kartong med grejer så vi kan packa ner det andra på onsdag-kväll.

Känner mig väldigt glad och duktig idag också. Vi har ju en bänkdiskmaskin här i 2an (i ett skåp) som vi köpte förra hösten för att vi tycker det är så urbota tråkigt att diska allt för hand jämt. Nu har vi en stor maskin i 4an så vi har tänkt sälja av med den lilla, men det är inget kul att försöka koppla ur den och lägga upp annons på blocket och sedan rulla tummarna i väntan på att någon idiot ska ringa och erbjuda hälften av det vi begärt för den (gav ca 3600 för ett år sedan och har tänkt sälja den för 1500).
Men mina föräldrar tyckte vi skulle fråga den som ska ta över den här lägenheten om hon var intresserad av att köpa den, och igår ringde hon om nycklarna så jag frågade och nog jäklar lyckades jag! :D Blir mycket mindre arbete med att koppla om allting och släpa med den i väntan på en köpare nu så vi kan fokusera på allt annat roligt istället. Får se vad de pengarna används till i slutändan, om det kanske blir en fåtölj till barnrummet eller om det blir några bokhyllor osv av det.

Nä, måste nog sätta igång nu om jag ska få något gjort idag.


Oj, oj, oj

Det blev en riktigt lång dag med renovering minsann. 12 timmar tog det från att jag började tills vi var färdiga för dagen.
Blev till att slipa alla omålade lister innan hela gänget dök upp och sedan dess har det varit full fart tills nu. Med små avbrott för att äta lunch, i form av mammas hemgjorda köttfärspaj, middag, i form av pappas wok och sist blev det Jimmy's äppelkaka med vaniljsås.

Ska se till att måla listerna i köket någon dag snart, och taklisterna i sovrummet. Alla dörrfoder ska målas också men om man bara kommer igång så ska det kunna bli klart på en dag hoppas jag. Förarbetet är gjort åtminstone.

Missade så klart att ta bilder på just köket och sovrummet innan vi kom igång för dagen, så det får bli något äldre bilder som före-bilder, ha överseende ;)

Sovrummet som det såg ut innan, med fettfläcken. Efter spackling och slipning. Och nu ikväll, färdigtapetserat...

 

Köket innan, med en småblommig och en brunmålad vägg. Spacklat och slipat. Nu ikväll med nya tapeter och vårt nya köksbord och stolar.

 

Fläcken som är på sista bilden är från kameran. Och eventuella mörka streck beror på att det var helt nytapetserat på den bruna väggen när jag tog bilden.

 

Nu är det bara resten kvar men det går framåt! De två viktigaste rummen är så gott som klara (listerna kvar) för inflyttning och resten kan man ju faktiskt fixa även när vi flyttat in. Så otroligt härligt, och det ser så mycket bättre ut nu än för två veckor sedan. I sovrummet är det tänkt att det ska vara ek-möbler sedan, men det är en framtida investering. Nya sängar blir det förhoppningsvis i vår och då blir det fina grejer, ni ska få se.. :D


Fick även en del grejer till bebis idag igen, när flytten är klar ska jag se till att fixa de bilderna med. På torsdag ska den här lägenheten tömmas för vi ska lämna över nycklarna på fredag. Känns så roligt nu, och lyxigt så klart.

 

Nej, sängen kallar. Är utmattad, och imorgon kör vi på igen, då är det bara mamma och vi dock, eventuellt med hjälp av pappa igen.



Fredag!!!

Hmm, blev inga bilder ikväll heller. Fy satan vad jag är dålig på det där. Men imorgon måste jag ta bilder, och på söndag för nu jäklar börjar det hända grejer.

Alla tak som ska målas är målade (enorm skillnad blev det). Det är färdigspacklat och slipat i sovrummet, hallen, köket och vardagsrummet. Ska slipas på kontoret och eventuellt spacklas lite mer, och i barnrummet är det lite kvar att spackla.
Det är för-behandlat på väggarna i köket, sovrummet, hallen och 3/4 av vardagsrummet så imorgon börjar tapetseringen!!! :D
Även garderoben har fått sig ett lyft i form av lite ny färg på väggarna.

Innan jag gick ifrån idag så dammsög jag och torkade golven i köket, sovrummet, hallen och vardagsrummet så nu luktar det inte så mycket slipdamm längre, och det ser riktigt fint ut.

Pappa har fixat till lite nya lister som ska på plats när det är tapetserat också, för att jämna till lite kanter och för att skydda en hörna i öppningen till vardagsrummet.
Undra om jag lyckas övertala hyresvärden att de ska renovera vårat badrum också, tagit lite bilder att ha som bevis för att det BEHÖVS!!! Tycker de ska fixa en totalrenovering där, för deras egen plånboks skull, annars finns risken för att det blir fuktskador och det vill väl ingen



Snart kommer älsklingen hem och då ska vi göra tacos. Blir fredagsmys här hemma ikväll med en, förhoppningsvis, rolig film och lite god mat.
Imorgon kommer min syster med familj, då får vi förhoppningsvis vårt nya köksbord! Kommer vara helt underbart att ha ett ordentligt köksbord och när det är på plats kommer det kännas riktigt riktigt härligt.

Vad ska ni hitta på så här på lönings-fredagen då??


Vilda Västern

Hmm, jag brukar klaga på att bebis är lat, det får jag visst äta upp nu ikväll för h*n har varit igång och buffat i över 2 timmar i sträck nu, nonstop. Det är nog en fot som petar upp strax under mitt högra revben, konstant. Jimmy bara skrattade när han kände med handen på magen förut för det är verkligen vilda västern. Men oh vad det är härligt ändå, älskar den här biten med att vara gravid.

Har även varit på familjerätten idag och skrivit på papper om gemensam vårdnad och faderskapsbekräftelsen. Så skönt att ha det klart redan nu så har vi lite mindre som ska fixas efter att bebis är född.


Ska sussa alldeles strax, är ganska trött men samtidigt känner jag mig så mycket piggare och gladare än jag gjort tidigare.


Slutet närmar sig...

Nu börjar man kunna ana ett slut på renoveringen. Tänkte ta lite nya bilder imorgon eftermiddag så ni får se själva men kan ju säga så mycket som att vi förhoppningsvis hinner få upp tapeterna i sovrummet, vardagsrummet, hallen och köket i helgen. Då är det bara barnrummet och kontoret kvar att fixa sedan, och det kan vi ju faktiskt göra när vi flyttat in också.

Idag har jag förmålat de spacklade partierna i sovrummet så att tapeterna ska fästa ordentligt sedan. Och kontoret har spacklats en första runda.
Mamma och pappa har slipat väggarna i vardagsrummet och börjat lite på väggarna i hallen så imorgon ska det slipas igen (mamma har spacklat det som behövde spacklas igen nu ikväll) och sedan ska även de spackel-skarvarna förmålas...
Har slipat en del lister och spackalt dem också så det bara är att måla sedan. Känns så otroligt skönt att det äntligen börjar bli tapetserings-redo.

Imorgon förmiddag kommer syrran och ska måla sovrums- och kökstaket, och eventuellt kommer min andra syster med familj upp i helgen och hjälper till de med, familjeträff typ med andra ord.

Nä, nu ska jag upp och handla lite. Hörs sedan


Föräldragruppen, träff 2

Idag har jag känt mig helt slutkörd hela daen. Var dundertrött när jag vaknade vid 9 och har fortfarande inte vaknat till liv helt och hållet.

Var iväg på andra föräldraträffen nu i eftermiddags, pratade om smärtlindring och jag blev ännu mer bestämd på att jag INTE vill ha någon ryggbedövning. Fick se den slangen som man har i ryggen då och om den är så tjock kan jag bara tänka mig hur nålen är.... Nej tack. Jag kommer hålla mig till akupunktur, värme och lustgas. Och förhoppningsvis kan jag få Jimmy att massera mig på kommando just under förlossningen... ;)
Satt och småpratade och hade faktiskt riktigt kul med de andra.
På måndag är det dags för tredje träffen, då ska det pratas om babymassage, barnets förmågor osv, ska bli kul för då är det helt plötsligt inte graviditeten utan tiden efter som är det stora ämnet.

Har även hunnit med att måla tak- och golvlister i barnrummet idag, ska måla listerna på kontoret imorgon har jag tänkt.
Men först ska vi till försäkringskassan en sväng, sedan till familjerätten och fixa med faderskapet.


Blir en slö kväll nu, lite god dricka och lite onyttigheter sedan somnar jag nog väldigt tidigt i kväll med. Hoppas ni har det trevligt så här på lill-lördagen.


Barnmorske-besök

Har varit hos barnmorskan nu på förmiddagen så mitt vänstra långfinger är omplåstrat... Fick ett litet stick i fingret för att ta ett blodprov för blodsockret, men hellre det än när de tappar mig på 3 provrör med blod...
Allt verkar fint med bebis i alla fall. Magen hade växt ordentligt tills denna gången så nu ligger jag mitt emellan den nedre och mittenkurvan, har för tillfället ett sf-mått på 28 cm så jag har fortsatt att öka med 2 cm sedan senast.
Bebis hjärta slog fint, som vanligt och hjärtljuden låg på 150 slag/minut, precis som senast. Innan hon lyssnade på hjärtljuden så frågade hon om det var en aktiv bebis eller inte osv. Och jag sa att det stundtals är väldigt lugnt, så man nästan blir lite orolig. Men precis när hon satte den där "mikrofonen" mot magen på mig så började bebis böka runt som en galning och det hördes väl om man säger så. Hon bara skrattade för det var rena vilda västern just då...

Så, om två veckor ska jag dit nästa gång, ganska skönt att det blir lite mer ofta nu, så det verkligen känns att det går framåt.


V.32 (31+0)


Kroppen:

Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite. I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet:

Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.




Andfådd är kanske fel ord, men jag känner nästan att jag får andnöd ibland. Sover gärna på rygg än så länge och bebis sparkar som en galning om jag ligger på sida så jag ahr lättst att somna på rygg, jag är visst inte som man ska ;)
2 månader kvar, känns ganska fantastiskt ändå, att det snart är dags. Men jag kan bli galen på det här med att vara gravid nu. Jag känner mig tung och klumpig, magen är i vägen, jag kan knappt få på mig mian strumpor och skor på egen hand osv. Men men, snart är det december och då jäklar!!!


Gamla kärringar?!

Just nu är det någon slags debatt på SVT1 (UR) om det är ok att skolan delar ut akut-ppiller till tjejer som har fyllt 15 år. Av någon anledning verkar det vara gamla kärringar som är emot det hela... Argumenten? "Mer press på unga tjejer att ha sex" Och de är även emot att föräldrarna inte informeras om det skulle vara så att de går till skolsyster och ber om ett piller.

Hmm, akut-ppiller är receptfritt, vem som helst kan gå in på apoteket och köpa dem... Man kan gå till ungdomsmottagningen och få dem osv. Det är ett PREVENTIVMEDEL!!!! Oerhört många verkar ha svårt att fatta att akut-ppiller inte är en abortmetod utan ett preventivmedel, ett läkemedel som ska göra att ett befruktat ägg inte kan fästa och börja uvecklas...
Hur många ungdomsmottagningar informerar föräldrarna om att deras barn kommer dit för att få akut-ppiller? Hur många informerar föräldrarna om att barnen hämtat ut kondomer? Svaret är väldigt enkelt: Ingen, eftersom det är sekretessbelagd information, de får inte berätta för föräldrarna...
Hur många skolsköterskor sitter inte och delar ut kondomer till höger och vänster utan att informera föräldrarna?
Ungdomsmottagningen behöver inte ens informera föräldrarna vid en eventuell abort, och nog f*n är det ett större ingrepp än att förhindra en eventuell graviditet?

Och jag tvivlar verkligen på att särskilt många är dumma nog att skita i kondomen för att man ändå kan ta ett piller dagen efter... Kondomen är betydligt säkrare, något som det bör informeras om i skolor, på fritidsgårdar osv och kondomen är det enda preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar.


Jag hoppas att den äldre generationen kan inse faktum snart, ungdomarna är inte så blåsta och lättpåverkade som de vill tro.
Och det sas även i debatten att medelåldern för sexdebuten i Sverige INTE har sjunkit något sedan 60-talet, när preventivmedel blev mer lättillgängligt. Så, de senaste nästan 50 åren ahr debutåldern legat kring 16 år, varför skulle den sjunka nu? Nja, argumenten håller inte riktigt...


Förklaring ang. familjerätten

Fick lite frågor om det där med familjerätten tidigare idag, så jag tänkte ge en kort förklaring...

Är man gift så har man automatiskt gemensam vårdnad om barnet från dess födsel, maken anses automatiskt vara fadern. Om man är gift behöver man alltså inte göra något särskilt för att få gemensam vårdnad.

Är man däremot inte gift så måste fadern bekräfta faderskapet genom att skriva under en faderskapsbekräftelse, man måste även ansöka om gemensam vårdnad. Detta är något man i regel gör efter barnets födsel men det går även att göra i förväg hos familjerätten i kommunen man är folkbokförd i. Det blir vanligare och vanligare att man gör detta i förväg, och det har sina fördelar.
Skulle något hända under förlossningen som gör att mamman avlider eller hamnar i ett sådant tillstånd att hon inte kan föra barnets talan (ex att mamman hamnar i koma och barnet behöver särskild vård) så underlättar det om faderskap och vårdnad redan är fixat så att pappan kan fatta besluten rörande barnet. Om mamman avlider går vårdnaden annars till hennes föräldrar (oftast) och pappan måste sedan bevisa att han är pappan och det kan bli mycket strul där.

Vi känner att det är skönt att ha det hela färdigt redan innan, och eventuellt kan det även göra att alla bitar som ska falla på plats efteråt (med csn och försäkringskassan) går lite snabbare.


Hoppas det klarnade lite för er som blev fundersamma. Det är alltså inte något man måste göra innan men det kan kännas skönt att veta att barnet har två vårdnadshavare från början.


Renoveringsbilder

Känner mig så duktig, jag kom ihåg att ta med kameran och ta lite nya bilder i förmiddags.


Vardagsrummet har spacklats en gång.

Ska slipas imorgon, sedan får vi se hur mamma har lyckats




Barnrummet. Tapetskarvarna har vi skurit bort, ska spacklas och slipas i veckan

Sovrummet har slipats och spacklats. Jag har även målat golvlisterna idag och imorgon ska mamma måla väggarna så att tapetlimmet fäster ordentligt.



Produktiv morgon

Så, då var adressändringen gjord. Och jag har hunnit med att boka in en tid hos familjerätten i kommunen för att fixa med vårdnaden och faderskapet innan bebis föds... Man kankse ska ta och äta lite frukost nu då, och sedan byta om till arbetskläderna och försöka fixa med listerna igen.

See you later folks


Dags att växa upp??

Gissa vad jag har börjat läsa nu då, både morgon och kväll går det åt minst en....


 

Ganska kul faktiskt, man uppfattar nog humorn på ett anant sätt nu när man är äldre än man gjorde förr. Har en hel pappkasse full med gamla Kalle Anka-tidningar så jag hinner nog ine läsa ut dem i år. Har ju dessutom en bok som jag håller på att arbeta mig igenom, men Kalle är bra underhållning det... ;)



Renoveringsbabbel

Oops, blev lite för sent för att kunna ta bilder i lägenheten ikväll, så jag ska försöka komma ihåg att göra det imorgon bitti.

Har målat taklisterna i vardagsrummet och hallen idag åtminstone, jag är verkligen ingen stjärna så jag kommer vara tvungen att gå ett varv till med penseln sedan för att jämna till det bitvis. Även slipat och spacklat golvlisterna i sovrummet, och imorgon ska jag göra det samma med golvlisterna i vardagsrummet och hallen.
Sovrummet är färdigspacklat på väggarna, så imorgon skulle mamma måla/limma en gång så att det går att sätta upp tapeterna sedan (spacklet suger ju upp allt lim annars så en "för-runda" ska det bli.)

I alla rum har vi fått ner de tapeter som ska ner i nu, bara spackla och slipa kvar och sedan smäller det.
Mamma tror att vi ska vara klara med sovrummet och köket innan veckan är över (den som börjar imorgon alltså), det ser vi verkligen fram emot.

Syrran dyker upp på fredag och målar taket i sovrummet och köket, de övriga rummen behövs det inte i så de skiter vi helt enkelt i att måla taket i... Och så ska vi måla väggarna i garderoben/klädkammaren så det ser lite fräschare ut där med.

Shit vad det går framåt, insåg dessutom att jag måste se till att börja flyttpacka på allvar i veckan. Får bli kvällsfördrivet då. Ska försöka sno åt mig några banankartonger på ICA till det som ska ner. Huvudsakligen är det i köket som det är kvar men hjälp vad grejer man har!!!


"Beställt"

Pratade med min syster nere i Småland idag och bad henne köpa matbord och stolar åt oss på IKEA, förhoppningsvis får vi hem det lagom till inflytten i nya lägenheten. Bordet ska vi ha innan nyår åtminstone men förhoppningsvis blir det även stolarna. Gissa om det ska bli skönt att slippa mitt marsipan-gröna klappbord och de svarta klappstolarna från Jysk.



Gilbert-stolar och Bjursta-bord ska det bli, ekfärgat så klart


Nästan framme

Så var ännu en dag till ända, typ. Har som vanligt spenderat mesta delen av dagen i andra lägenheten, och nu har vi fått ner alla tapeter som ska ner i vardagsrummet, samt att mamma har börjat spackla där inne också... Som pappa sa: Snart är det dags att börja tapetsera
Bara ett rum kvar att ge sig på tapeterna i, och så hallen då. Sedan ska det spacklas, slipas och målas innan tapeterna ska upp men oj vad det börjar närma sig.

Ska ta nya bilder imorgon har jag tänkt, så ni får se hur det ser ut när veckan är över.

Eventuellt kommer syrran förbi imorgon och målar taket i sovrummet och köket också, så är det klart det med. Så kul att se när det händer något, även om det tar lite tid.
Imorgon förmiddag ska jag slipa taklisterna i vardagsrummet och sedan leta fram en pensel och färgbyttan och börja måla dem. Hoppas det verkligen syns skillnad, jag skulle bli förvånad annars.


Ny magbild, v.30+2

Tog lite nya bilder på magen igår så jag tänkte vara "snäll" och lägga upp en här också... ;)



Idol

Ärligt talat?! Vad är det för bunt med sopor som de har skrapat ihop till årets fredags-finaler??? Eddie, Erik och Reza är helt klart de tre bästa.

Vad f*n sysslar juryn med som hyllar Rabih så? Vart är sågningarna av uttalet? En sångare som inte kan uttala det h*n sjunger är något av det värsta jag vet och så hemskt uttal han hade....
Erika är rätt så ok också men resten känns som att de inte har något där att göra.

Nej, blir inte till att följa Idol för min del i år heller, vet inte hur det var förra året men kvaliteten kan inte ha varit så bra om Kevin var den bästa av dem alla.

Bästa Michael Jackson-tolkningen i Idol's historia kommer här dock:

 



Det är fredag!!

Tänkte att ni kanske hade missat den lilla detaljen, eller så är det just därför det är så tyst i bloggvärlden just nu (min del av den åtminstone).
Sambon står ute i köket och lagar middagen, pommes och fläskfilé blir det idag. Godisskålen är laddad och dippen till chipsen står i kylskåpet och väntar, kan det bli mycket trevligare? Hmm, ska nog kolla om det är något roligt att glo på på tvn också innan jag säger för mycket, kanske blir till att kolla på Idol ändå.

Har bara 1,5 vägg kvar att fixa i vardagsrummet nu, tycker vi har varit ganska flitiga idag ändå. Min rygg säger att jag är dum och bebis dansar jitterbugg när jag varit där uppe en hel dag men jag vill så gärna få allt i ordning, och hittills har jag alltid känt mig fit for fight morgonen efter igen.

Nä, nu ska här kollas tv-tablå och sedan är det middag som gäller. Ha en härlig fredag, hur ni nu väljer att spendera den. Jag kan erkänna att ett glas vin elelr en kall cider inte skulle sitta helt fel, men det får bli till våren istället, med trevligt sällskap av älsklingen, bebis och kanske några goda vänner i den andra lägenheten. Låter ju underbart nu när jag tänker efter...


Snö?!

Det snöar här utanför... Väldigt tidig första snö i år, i normala fall kommer den ungefär när jag fyller år, och det är över en månad dit ju. Blev oerhört frusen när jag tittade ut genom fönstret och såg snön, känns konstigt att man börjar frysa så mycket bara av att se snön falla, trots att det är varmare ute idag än igår vid samma tid...

Ska upp till andra lägenheten och fortsätta slita tapeter i vardagsrummet nu har jag tänkt. Får ingen hjälp av mamma idag eftersom hon och min ena syster åkte till Ullared tidigt i morse, imorgon blir det en heldag däremot.

Hörs senare allihop


Lite mer renoveringsbilder

Vårat sovrum, spacklat och slipat... Nästan redo för tapeterna nu



Vardagsrummet, merparten av tapeterna ner-rivna men en hel del kvar att göra



De övriga rummen har det inte hänt så mycket ännu men bilder kommer under helgen. Förhoppningsvis är vardagsrummet mer eller mindre färdigt också då med grundarbetet. Barnrummet likaså...


Renoveringen so far

Går sakta men säkert framåt med renoveringen nu. Sovrummet och köket är mer eller mindre klart med underarbetet på väggarna. Vi har börjat med att försöka få bort skarvarna på tapeten i barnrummet och listerna i barnrummet och på kontoret är slipade och spacklade.
Taket är målat i vardagsrummet och hallen, merparten av tapeterna i vardagsrummet är nerslitna och jag ska ta ett varv till med slippapper och spackel på taklisterna i både köket och vardagsrummet/hallen nu i veckan.

Det är otroligt kul att kunna se skillnaden redan, behöver dock införskaffa en sopborste så man kan gå på med dammsugaren i sovrummet sedan och börja måla och ha sig där med.

Kommer bli lite förändringar utöver tapeterna också, exempelvis blir det troligen till att sätta kvartsstav kring dörrlisterna på vissa ställen för att få det att se lite snyggare ut. Och mina föräldrar har pratat om att köpa ny bänkskiva till köket, den som är nu skär sig mot kaklet och en ny bänkskiva kan ju fräscha upp rätt rejält.


Köket en vecka in

Om ni inte minns hur köket såg ut för en vecka sedan

 

Köket i morse, innan jag och mamma gick till attack igen.

 

Köket nu ikväll, tapeten lossade ända ner till nedersta lagret så det var bara till att riva helt och ge sig på med spackelspaden. Börjar komma någonstans nu åtminstone. Antar att mamma ger sig på med mer spackel imorgon.



V. 31 (30+0)


Kroppen:

Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär. Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker. Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet:

Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
I vecka 31 är medelkroppslängden 42 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1800 gr. Huvudets omkrets är 29,5 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets.



Jahapp, bara 10 veckor kvar och det är nästan lite läskigt. Senaste dagarna har jag känt av bebis en hel del, framför allt genom att h*n trycker ihop mina lungor och trycker ut revbenen på mig, ganska svårt att hitta en bekväm ställning. Ryggen har börjat ömma en del också, framför allt mitt på dagen, varma händer mot svanken är ljuvligt.
Tänk att man bär runt på en liten människa som är så pass lång redan. Är det konstigt att man känner att man har begränsad rörlighet när det gäller att böja sig osv?


God morgon

Tänkte bara meddela att jag är vaken.
Ont i halsen tyvärr, men orkar inte riktigt bry mig om det :P

Ny vecka idag och uppdatering på det kommer någon gång under dagen, men nu ska jag äta frukost. Blir filmjölk med cornflakes och russin, en polarkaka och ett glas apelsinjuice tror jag, så vi ses!


Natti natti

Tänkte säga god natt nu. Är helt slut i både huvudet och i kroppen, känns som att armarna väger flera ton.
Ska bara ligga och mysa med sambon och med magen, det kan jag vara förtjänt av ibland tycker jag ;)

Så, go' natt allihopa, vi hörs i morgon igen


Kläder vi fick med från Sthlm

Nu kommer bilderna på en del av de kläder vi fick med oss hem från Stockholm. Det är ännu mer i kassarna här, men mycket är klänningar och sådant, så vi får hoppas det blir en liten tjej ;)

Nalle Puh är ju min favorit, så jag var tvungen att fota den tröjan, och byxorna är jättesöta till



Urgulliga jeans om det är en liten tjej. Helt nya mössor (verkar det som) från sambons moster



Coola byxor till våren



Helt ny body i organisk bomull och jättefina velourbyxor

Urgullig mössa för nyfödd, den får följa med till BB i alla fall



Bilderna SKA komma ikväll

Haha, har jag bättre ljus för att ta kort på bebis nya kläder nu då? Nja, inte direkt, men det är så nedrigt roligt att hålla på i andra lägenheten att jag faktiskt inte gjort något annat än just det.
Försöker fixa bilder snart ändå, ska bara ut en sväng med älsklingen först, köpa lite juice med mer till imorgon (och ikväll).
Imorgon ska jag ta med kameran upp till andra lägenheten igen och ta lite bilder så ni kan se vad som har hänt hittills. Går faktiskt riktigt bra, men underarbetet tar lite tid eftersom det inte verkar ha varit ordentligt gjort någonsin.


Älskad eller hatad?

Jag och älsklingen hade ett stopp inplanerat på ICA Stop i Täby med ett enda syfte: Köpa på oss massa Coca-Cola Vanilla, en saknad och älskad dryck av oss båda, undra om vi är ensamma om att älska den...
Lycka på burk, underbart gott och tyvärr börjar det redan sina i kylskåpet. Ska kika på ICA Maxi i stan om de har den med, annars får vi önska oss ett litet lager när svärmor kommer ner och hälsar på istället.



PANIK!!!

Upptäckte igår att jag numera inte bara ahr 3 bristningar på magen (från graviditeten) utan det har dykt upp ytterligare 4 stycken på olika ställen... Bland annat har jag en precis ovanför naveln, ser lite skumt ut men vad är lite bristningar för pris för vår lill* älskling??
Har även börjat känna av lite ryggvärk de senaste dagarna, ena ljumsken har börjat ömma och natten till igår fick jag världens kramp i vaderna, släppte snabbt men sablar vad ont det gjorde!!

Bebis skuttar runt rätt bra där inne nu, gärna mot mina revben, stundtals riktigt klockrena träffar så man önskar att man kunde sträcka sig så att revbenen hamnade vid öronen.


I'm back

Nu är vi hemma igen (har vi egentligen varit sedan 16-tiden men vi har sysslat med annat under tiden) och det är otroligt skönt att vara hemma.
Har spenderat några timmar i andra lägenheten med att riva mer tapeter tillsammans med mamma och småprata. Det går framåt med renoveringen, ska försöka ta lite bilder igen imorgon så ni får se vad som händer.

Var ett par lagom lata dagar i Stockholm med alldeles för mycket folk. Dels blev det två kvällar hemma hos svärfar med familj, dels var hela sambons släkt från hans mammas sida där på söndag-eftermiddagen. Men det är kul att träffa alla, blev en hel del bebis-snack kan man ju säga...
Fick med oss massor av grejer också, bilen var fullastad när vi kom hem. Ska fixa lite bilder imorgon om jag kommer ihåg det (för dåligt ljus just nu).



Imorgon ska jag upp till Arbetsförmedlingen och lämna in min närvaro-rapport och in till Försäkringskassan med nya kontraktet så de har rätt uppgifter för bostadsbidraget. Sedan blir det till att attackera listerna i alla rummen med slippapper och spackel.


Sista uppdateringen för veckan??

Tänkte meddela att det kommer bli ganska sporadiskt uppdaterande av bloggen i helgen.

Imorgon ska jag, mamma och syrran fortsätta i lägenheten ett tag och sedan ska jag och älsklingen packa in oss i bilen och åka upp till Stockholm för sista gången innan bebis kikar ut (troligen). Upp till svärmor och bli bortskämda lite grann, och sedan en sväng till svärfar osv. Halva släkten blir det väl i alla fall känns det som.
Ska även kika in på Babyland och hämta ut gratis-boxen från dem med, gratis blöjor osv är aldrig fel...
Blir eventuellt en sväng till Biljardpalatset, vi får se om det verkligen blir så men det kan vara ganska trevligt. Och så ska vi ta en tur till IKEA också och kika ut vad vi behöver/vill ha sedan. Ska kolla på köksbordet jag drömt om, får se om det är lika fantastiskt i verkligheten som jag inbillat mig.
Ska även se om jag hittar en trevlig fåtölj till barnrummet sedan, vore trevligt att ha en skön fåtölj att sitta i och läsa lite sagor, amma osv.

Datorn följer väl med, men jag får se om det blir något uppdaterande. Hoppas på att det blir riktigt trevligt där uppe, svärmor är alltid trevligt sällskap.
Kanske blir någon uppdatering imorgon, den som lever (och kollar) får se


1a träffen

Då har man varit på första träffen med föräldragruppen, och precis som väntat var vi yngst... Idag var det förlossnings-prat som gällde, en del goda råd och en del som man hört och läst innan men repetition skadar ju inte antar jag. Och som jag hade gissat så hade jag minsta magen av alla också, känns ju lite sådär får jag erkänna, jsg vill ju också ha en stor och rund gravidmage.

Nästa träff blir den 21 oktober, då är det smärtlindring som står på schemat.


Grattat älsklingen

Blev en ganska tidig morgon för mig idag. Ut och skrapa bilen och sedan upp till affären för att köpa lite nybakat bröd till frukost. Älsklingen fyller 24 år idag så jag bjöd honom på frukost på sängen (han hade till och med glömt att han fyller år, då är man yrvaken). Blev en bukett med röda rosor åt honom också, så svårt att veta vad man ska hitta på men det är inte det vanligaste här hemma... ;)



♥♥♥ Älskar dig Jimmy, oerhört glad att jag har dig. Grattis på födelsedagen. ♥♥♥


V.30 (29+1)


Kroppen:

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar. Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.
Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet:

Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.



Glömde ju att skriva in det här igår men nu kommer uppdateringen om vecko-bytet i alla fall.
Jodå, nog läcker de alltid, och det hjälper faktiskt att ha en amningsbehå på natten, men skön vete sjutton om den är :P
Första träffen med föräldragruppen är i eftermiddag, ska bli lite spännande att se hur åldrarna på de övriga är, misstänker att vi kommer vara yngst.
Tänk att det bara är 75 dagar kvar till BF, inte många veckor tills vår lill* älskling kikar ut, och nog satan längtar man nu, längtar efter att få hålla henne/honom, andas in lukten av VÅRT barn, bara njuta av det lilla underverket.
Igår satt vi i soffan och åt middag, och plötsligt kunde jag inte ens nå tallriken. Hade rest på mig för att hämta ett glas vatten, och jag antar att bebis passade på att sträcka på sig under tiden, för jag kunde omöjligt böja mig något framåt när jag satte mig igen, det blev ett enormt tryck mot diafragman om jag försökte. Det är bara att gilla läget då ;)


Startdagen

Här kommer bilderna från nya lägenheten, så som det ser ut idag, dag 1.

 



Kontorset får fungera som förvaringsutrymme för alla tapetrullar osv för tillfället



Fräscha vitvaror, men resten behöver, och kommer, åtgärdas



Det enda rummet vi inte kan göra något åt, men jag hoppas på att övertala hyresvärden att göra det åt oss snart. Visst är det snyggt? ;) Troligen har gamla hyresgästen fixat med kaklet vid duschen, men vi hade ju gärna haft det i resten av badrummet också



Här ska bebis sova sedan, första tiden blir i vårt sovrum förstås men sedan så...

 


Vardagsrummet hade snygga tapeter, men väldigt dåligt grundarbete gjort så luftbubblorna var ÖVERALLT!



Vårt sovrum, kommer bli grymt snyggt när det är klart, men det är några veckor tills dess tyvärr



Renoveringsstart

Nu har vi varit i stan och köpt hem tapeter till alla rummen, tapetklister, spackel, slippapper, färg till listerna och färg till taket. Blev en rejäl last med grejer (tur jag hade mamma och älsklingen med som bärhjälp ;) ) men det känns så otroligt kul att det händer något nu! Och det är skönt att hyresvärden får stå för kalaset.
Har spenderat hela eftermiddagen med att riva tapeter i vardagsrummet, de övriga rummen hoppas jag faktistk att vi ska klara oss ifrån den biten ganska mycket, men vardagsrummet var en katastrof.
Tiden går ruskigt fort när man håller på, vi fick sluta nu för att det började skymma och jag blev alldeles snurrig i skallen av det dåliga ljuset. Blir till att få dit en byggarbetslampa snarast möjligt.

Tog lite före-bilder idag som jag ska fixa lite snabbt med i PS, sedan lägger jag upp dem...


Härligt uppvaknande

Fick in nya nycklarna genom brevinkastet för ca 20 minuter sedan, jag låg halvsovande i sängen när det ringde på dörrn, sambon satt och hade precis börjat äta sin frukost men klarade inte att öppna dörren eftersom han inte fixat håret ännu... Då går han och gömmer sig i sovrummet och försöker få mig att gå upp istället, jag som inte ens var påklädd... Jag säger då det, karlar alltså! Men nu jäklar blir det renovera som gäller..

Och nattetid blir det tydligen bh med ilägg i fortsättningen, underlakanet på min sida är alldeles fläckigt av intorkad råmjölk nu tydligen, och de fläckarna var inte där när jag gick och la mig igår. Får se det som ett tecken på att matleveransen ska funka ordentligt till bebis sedan ;)

Nej, frukost nu, sedan över till andra lägenheten, lite photoshop och så ringa mamma så vi kan åka in och välja tapeter..
Ses sedan


Härligt nöje

Fick precis en bunt bilder skickade till mig som jag ska fixa i ordning en header med åt en tjej, och shit vad kul det ska bli för bilderna var helt underbara. Jag är så oerhört avsundsjuk på de som kan fotografera och har fantasin osv för att ta alla dessa underbara bilder som jag aldrig ens skulle komma på att ta, jag får hålla mig till bildmanipulering och annat som jag kan göra i photoshop, kameran får någon annan hålla i...

Nej, nu ska jag krypa till sängs med min bok och låta John Blund komma när han känner för det, imorgon blir det till att roa sig med photoshop och lägenheten (om hyresvärden bara kan få tummen ur och ringa och fixa allt med nycklarna osv så jag får komma igågn med det!!)
Go' natt på er allihopa, ses imorgon


Har min mage växt?

Var ju tvungen att ta en ny magbild idag tyckte jag, men så började jag fundera på om det är någon skillnad mot de senaste som jag tog i v.26.. Jaja, blev en liten enkel jämförelse-bild gjord istället, jag tycker inte att det är någon direkt skillnad men lite, så det får duga ändå ;)



Nu blir det till att kolla på N.C.I.S och sedan The Mentalist


Slänga eller spara?

Fy satan vad tråkigt det är att sitta och försöka packa ner massa porslin o.dyl som aldrig används. Jag är grymt sugen på att bara slänga en del av det, för nej, det är inget värde i några massproducerade japanska tekoppar som dessutom är spruckna m.m
Har 5 koppar, 4 hela tefat, 6 assietter, en tekanna, en sockerskål och en gräddkanna. Har även ett trasigt tefat. Men samtidigt känns det dumt att slänga eftersom det kommer från typ min farmorsmor eller något sådant. Men jag kommer aldrig använda dem, de är så tunna att de nästan går sönder när man tar i dem, de är naggade, limmade osv, så jag tror faktiskt att de riskerar att hamna på sopstationen ändå i slutändan.
Har en hel bunt med prydnadstallrikar också, kanonfina men jag vet verkligen inte vad jag ska göra med dem. Blir galen på det där för det tar sådan tid att packa allt och sedan ligger de bara i ett skåp tills vi flyttar nästa gång...

Det är mycket roligare att packa ner våra böcker, men det är ju redan gjort så vad fan ska man göra liksom?

Hyresvärden har inte ringt ännu, men jag vill ha nyckeln idag för sjutton. Och jag vill åka in till stan och köpa tapeter idag också, så det händer något där med!!! *sucka* Kanske ska ringa dem igen, tjata lite till. Världens jobbigaste hyresgäst, det är jag det...


Brud sökes

Är det någon som känner för att gifta sig 2 juni nästa år?? I så fall finns det en ledig karl, färdig klänning och bokad kyrka som bara väntar på dig, om du är den rätta det vill säga.

En 31-årig kille driver en blogg och har en hemsida som han själv kallar för "Sveriges mest genomtänkta kontaktannons". Han är lärare i en småstad med ett stort intresse för bröllop, och kyrkan är redan bokad, 3 olika klänningar uppsydda och det mesta planerat, men bruden saknas... Lite udda? Ehm ja, det skulle jag nog påstå, men en kul idé, absolut...


Creepy

Ok, nu börjar det bli lite läskigt.
Det verkar nästan som att ALLA mina vänner på facebook känner någon annan av mina vänner, helt utan min vetskap... Alltså, vänner jag har från ett håll känner vänner från ett helt annat håll, typ ridning och skolan eller något sådant. Det börjar bli lite läskigt nu ju...
Är jag den enda som har upptäckt detta fenomen??


Lånedag

I morse tänkte jag att nu jäklar MÅSTE jag till biblioteket och lämna tillbaks böckerna, bara 14 dagar försenade... Sedan läste jag det här inlägget och insåg att jag hade glömt att jag skulle till bibblan ändå. Så jag fick hålla tummarna för att slippa förseningsavgiften, och lyckades precis som alltid... :P
Så nu har jag en hel hög med gravid- och förlossningsböcker här hemma. Lånade även några pappa-böcker åt älsklingen så han har något att bläddra i samt en roman, som troligtvis är utläst innan mitten av veckan (beroende på hur mycket jag kommer igång med i nya lägenheten)...
Tror ni att jag kommer lyckas skrämma upp mig själv inför förlossningen nu? Bara 78 dagar kvar, och i slutändan kommer det ju vara oundvikligt att ungen SKA ut på ett eller annat sätt så ;)


The return of Kent

Attans också, nu kommer Kent-hysterin sätta igång igen... I mina ögon (och öron) ett av våra absolut mest överskattade band någonsin släpper ny platta.
Jag är av åsikten att alla deras låtar låter likadant, första plattan var bra, sedan blev det bara samma låtar med nya texter ungefär... Nej, jag avstår från att lyssna även denna rundan, och stänger av radion om de börjar spela Kent igen, bara så att ni vet...


Måndag morgon

Vaknade vid halv 9 av en förbaskad telefonförsäljare som ringde... Tur att jag redan var halvvaken men glad, nej inte direkt...
Måndag nu igen, och den här veckan SKA renoveringen komma igång, äntligen. Ska försöka fortsätta packa grejor också, tror jag ska ge mig i kast med lite plock i köket idag, har ju en del som inte används osv så det ska nog ner i kartongen så man känner att man inte har massor kvar sedan.

Älsklingen är i skolan tills någon gång i eftermiddag, och förhoppningen är att jag ska kunna dra med mig mamma till stan och hämta upp honom så vi kan välja tapeter i eftermiddag. Får vi nycklarna hyfsat tidigt så ska det inte vara några problem hoppas jag, (nycklarna var ju inte där de skulle i fredags så vi fick snällt vänta tills idag istället). Hyresvärden sa att det inte skulle bli något krångel så jag får lita på att han och de i färgaffären tänker likadant... ;)
Ska i alla fall börja mäta idag oavsett hur sent vi får nycklarna, något MÅSTE jag ju får göra, och kolla igenom varenda vrå igen... Får se om någon av de nya grannarna ger mig en mördande blick, som de gjorde när jag gick förbi senast, jag antar att jag inte passar in i deras bild av den nya grannen (eller så trodde de att jag skulle yxmörda någon eller något åt det hållet). Men jag bryr mig inte om dem så länge de inte stör oss eller klagar på att vi stör (har bott här i över 1 år utan ett enda klagomål och jag hade aldrig någon som klagade på mig i Mariestad heller så jag tror nog inte det är någon risk.)
Lägenheten ligger ju på gaveln dessutom så det kommer nog bli väldigt lugnt och skönt där. :) Försöka oss på en parmiddag i november kanske :P


Kladdkaka + film

Nu känner jag mig helt proppad igen, kladdkaka med grädde är mäktigt som satan så det blev bara en bit.
Men den var god, hade lyckats ganska bra idag tror jag...




Kikade på In Bruges också, med Colin Farrell. Var en ganska bra film, lite "skum" men lagom avkopplande, man behövde inte tänka så mycket och man skrattade en hel del trots att det är en thriller typ. Älskar verkligen den staden också, så otroligt vackert... Men för alla er som sett filmen, eller inte sett filmen: När jag var där 2005 fanns det åtminstone en bowlinghall, jag var där, jag har bildbevis!! :P


Nej, nu ska jag sov, känner mig helt slutkörd. Jag är verkligen inte van vid att gå på långpromenad, laga mat och baka samma dag...


Kycklinggrytan

Nu har vi ätit kycklinggryta här hemma, har nog aldrig fått så mycket beröm för något jag lagat innan och ni ska tro att jag suger åt mig av varje ord. Misstänker att jag kommer få göra om det hela igen ganska snart ;)

 

Väldigt enkel att göra är den också, brukade få den hemma hos min syster för några år sedan och härom veckan fick jag för mig att jag ville göra den här hemma.

  • Kycklingfiléer
  • Wokgrönsaker efter tycke och smak
  • Röd currypasta
  • Kokosmjölk
  • Hönsbuljong
Billigt och gott. Här hemma blev det med couscous och ris till (sambon föredrar ris och jag couscous)

Snart blir det kladdkaka med grädde.
Fortsätt njuta av söndagen nu!!




Ugnen arbetar

Nu står kladdkakan i ugnen och jag är utmattad. Jag kan inte komma ihåg att det varit så jobbigt att göra kladdkaka innan, men jag är helt snurrig igen.
Ska gå och lägga mig i sängen en liten stund och se om jag blir mer normal igen.
Lägger troligen upp bilder senare på både kladdkakan och grytan (som att ni aldrig sett sådant innan ;)  )


Långpromenad

Så har man varit ute på "långpromenad", 4 km blev det i kylan och blåsten, och jag tror vi kom ungefär 1 km innan jag började få sammandragningar... Man känner sig så handikappad när man inte kan gå i normal takt och när livmodern drar ihop sig på det viset... Men för min del var det en långpromenad åtminstone, man får väl glädjas åt det lilla ;)

Har hunnit med att äta en sallad också sedan vi kom hem, och nu är det hög tid att ta sig till affären och köpa ett frimärke och posta de påskrivna kontrakten.


Ursäkta mig...

Jag ursäktar mig för dålig uppdatering under gårdagen, men jag är inte riktigt van vid att äta middag följt av efterrätt så jag somnade ganska tidigt...
Var hemma hos mina föräldrar en sväng i alla fall, fixade det sista med nya kontraktet så det ska jag posta under dagen, och sedan åkte jag, mamma och älsklingen ner till Hem & Hobby och kikade lite inredningsgrejer, för ovanlighetens skull var det ingen som köpte något.
Sedan fick vi dillkött med potatis och en blåbärspaj som efterrätt, snacka om att bli proppad.

Idag ska troligen jag och älsklingen ut på långpromenad i kylan och rusket, kommer bli många pauser för min del men det var han helt med på så då får det bli så. Är så otroligt mysigt att vara ute och gå tillsammans med honom men jag känner mig som en sengångare/flodhäst numera, jag kan inte gå så snabbt för då brjar jag flåsa och så kommer sammandragningarna som ett brev på posten.

Ska försöka mig på att göra kycklinggryta till middag idag, jag är ingen vidare kock men någon gång måste jag ju göra mig till lite ;) Om jag orkar blir det kladdkaka till efterrätt, gjord på Marabou's Mintkrokant-choklad, har ni inte testat det så rekommenderar jag att ni gör det, det är löjligt gott.

Nej, nu ska jag krypa ner i sängen igen och väcka sambon med mina iskalla fötter...


Lycka ♥

Det tog mig lång tid att slutligen bestämma mig för att behålla barnet när jag upptäckte att jag var gravid. Först var jag överlycklig, sedan blev jag livrädd och jag visste att sambon inte var överförtjust. Ända fram till ultraljudet gick jag och velade lite hit och lite dit men samtidigt visste jag nog att jag aldirg skulle kunna med att ta bort något så underbart.
Sambons blick under ultraljudet sa mig en hel del, han såg ut att vara i trans, helt förhäxad av den där lilla människan som man såg på skärmen. Den där lilla personen som är en del av oss, en perfekt blandning av oss.
Men fortfarande har jag stundtals känt, och nästan trott, att jag är den som längtar mest, att jag är den som ser fram emot att få se vårt barn, tills i natt.
De små orden som han sa till mig då fick mig att börja gråta av lycka.

Vet du vad jag längtar efter?

Nej

Du, jag och bebis

Jag hade nog inte riktigt vågat tro på att han också längtar så som jag gör, men att få höra de orden, och att han verkligen längtar tills det är vi tre fick mig att känna sådan enorm glädje och värme.
Och strax innan han somnade så sa han ett enkelt:

Jag älskar er


Så nu ska jag se till att verkligen njuta av att jag har världens mest underbara sambo och att vi två snart blir tre


Sömnlös, nästan

Det tog mig många timmar att somna igår, men till slut somnade jag ihopkrupen i älsklingens armar, det finns nog inte mycket som slår det egentligen (även om han somnade en lång stund innan mig).

Idag blir det en sväng ut till mina föräldrar så pappa får skriva på borgensförbindelsen för nya lägenheten, och så ska jag kolla med honom hur vi sa om hemförsäkringen. Satt igår och tänkte teckna den, men kom på att vi hade pratat om självrisker osv.
I dagsläget har vi ju en 2a, 64 kvm och ger ca 190 kr/kvartal i hemförsäkring. Ganska ok tyckte jag, tills jag gjorde en jämförelse på compricer... Byter försäkringsbolag i månadsskiftet då, höjer inventarievärdet till det dubbla, ytan ökar med 20 kvm, men premien SÄNKS med nästan 20 kr/månad... Bra sätt att spara lite extra slanatar varje månad måste jag ju drista mig till att säga ;-)

Kommer komma ett litet inlägg om något helt annat direkt efter det här, sedan slipper ni mig under dagen... Njut av hösten nu!!!


Säger god natt

Går och lägger mig nu, har varit en ganska jobbig kväll rent psykiskt och jag behöver bara få sova...

Har en ganska rejäl lista med inlägg att läsa på Bloglovin' ser jag, men ni får faktiskt vänta tills imorgon med eventuella kommentarer från mig, sorry men jag orkar inte engagera mig ikväll...

Kan även tillägga att jag insett att jag inte gillar att flyttpacka, har alldeles för få kartonger och att försöka ordna upp grejerna och packa hyfsat logiskt är så oerhört jobbigt, men nödvändigt. Köket är alltid värst att packa grejerna i, men tack och lov är det ju typ det sista stället man packar på och det första man packar upp så inte så komplicerat ändå...

God natt på er alla mina vänner (och eventuella fiender). Vi hörs imorgon hoppas jag.


Self improvment

Alla har vi väl något vi behöver förbättra med oss själva och jag vet mycket väl vad jag måste bli bättre på, men ack så svårt det är.

Jag är en riktig bitch, ni vet en sådan människa som man bara vill vrida nacken av ibland. Nej, jag är inte direkt elak, men jag har ganska häftigt temperament så när jag hugger så hugger jag rejält. Dessutom är jag ganska långsint och kan reta mig som mest på de minsta grejerna.

Jag har jättesvårt att "släppa taget" om människor. Speciellt min sambo har jag svårt att "släppa iväg" så att han kan hitta på något med någon kompis en kväll ibland. Jag vill ha honom bredvid mig när jag somnar på kvällarna och har verkligen jättesvårt att somna utan honom. Svårast är väl ändå de gånger han själv planerar in något med en kompis en kväll utan att säga det till mig, så jag sitter där med hela kvällen planerad av mys, och han inte kommer hem...

Jag kan prata alldeles för mycket om mig själv. När jag träffar en gammal klasskamrat elelr liknande på bussen eller i affären så har jag jättesvårt att ställa frågor till dem om vad de gör osv, men jag kan babbla på om mig själv i en halv evighet. Är kanske inte så konstigt att de tröttnar på mig rätt så snabbt.

Jag gråter alldeles för mycket och alldeles för lätt, jag HATAR att gråta för när jag väl börjat så kan jag inte sluta. Men jag gråter ofta och mycket, för skitsaker...


Det var bara lite av det jag vet att jag måste försöka förbättra med mig själv, men det är så otroligt svårt trots att man är medveten om vad det är man har problem med...


Tadaaa

ÄNTLIGEN!!!

Har åter igen varit i kontakt med hyresvärden angående kontraktet på nya lägenheten, tycker inte att det ska behöva ta två veckor från att de säger att de ska skicka ut kontraktet tills man faktiskt får det så jag har jagat dem lite grann. Nu har de skrivit ut allt och vd'n himself kommer förbi vid 14-tiden med pappren och nycklarna så vi kan få köra igång med lite renovering också. Jag lovade att fixa alla underskrifter i helgen och skicka tillbaks pappren till dem så att de bör få dem på måndag...
Som jag har längtat efter att få nycklarna i handen och gå in och börja planera för tapetseringen osv. Kanske blir en sväng in till stan för att kika på tapeter redan imorgon om vi har tur..

Finns det någonting härligare än en nytapetserad, och nystädad lägenhet som man precis flyttat in i? Kommer ihåg känslan jag hade första kvällen i min 1a i Mariestad, det var något magiskt över det hela. Likaså första dagen, kvällen och natten i den här 2an med älsklingen... Nu har jag snart en hel 4a att njuta av och inreda med alla underbara småprylar som man lyckas samla på sig. Ni vet, ljuslyktor, fotoramar och sådant som gör att det blir ett riktigt hem...
Kommer kännas otroligt lyxigt med så mycket utrymme och att man slipper springa i vägen för varandra hela tiden, som det känns som att man gör nu


Tradera, igen

Nje nu jäklar ska jag inte köpa några mer byxor, om det inte blir kris... Precis betalat ett par mammabyxor som jag köpte på tradera, 159 kr för ett par helt nya byxor känns inte så farligt, så nu har jag snart två par att skifta mellan.
Jag tvivlar på att jag skulle klarat mig med bara ett par jeans och resten mjukisbyxor hela hösten igenom, jag är liksom lite jeans-beroende...
Av vad jag utläst i lämnade omdömmen på tradera om säljaren så bör jag kunna ha byxorna här hemma redan på måndag. :) Kanske blir lite mode-bloggande då.. Och ny magbild ska jag fixa snart det med


Studie-planerna ändras, eller?!

Jaha, så har man kommit på ytterligare något som jag skulle vilja utbilda mig till, trots hot om hård konkurrens...
Konkurrens på arbetsmarknaden är jag inte rädd för, speciellt inte om det handlar om ett område som jag tycker är kul att syssla med, för då pressas man att bli ännu bättre.
Juridiken ligger mig ju varmt om hjärtat, något jag verkligen har drömt om i många år, samtidigt vet jag att det är tuffa studier och mycket teoretiskt.
Men sedan jag började ordentligt med bloggen här, pillar i photoshop, kodar och har mig så har jag börjat fundera på om man kanske skulle försöka utbilda sig inom området och göra det på heltid, webdesign alltså. Ska höra mig för på arbetsförmedlingen om de kan hjälpa mig med hur jag ska komma vidare med de planerna, vad jag ska läsa osv. För det skulle vara riktigt kul, jag tycker ju till och med att all denna förvirrande kod är rolig att skriva och ha sig med. Och att lära sig det bättre, att kanske få lära sig Photoshop och liknande program ordentligt skulle vara så otroligt kul, då gör det inte så mycket att det kan bli mycket jobb stundtals eller att konkurrensen är hård. Jag vet att om jag vill så kan jag bli riktigt duktig...

Vad tror ni? Är jag tillräckligt kass? :P
Ska sova på saken i natt tror jag.. ;)


Tidsresa

Om du fick möjligheten att åka tillbaks i tiden och leva om en enda dag i ditt liv. Skulle du ta den då? Och vilken dag skulle du vilja leva om?

Jag skulle garanterat ta den, jag skulle åka tillbaks till den 16 juni 2006, min studentdag, och göra det mesta heeeeelt annorlunda.
  • Jag skulle vakna tidigare på morgonen
  • Jag skulle äta en rejäl frukost
  • Jag skulle fixa mitt hår ordentligt och sminka mig snyggt och ordentligt
  • Jag skulle inte dricka så mycket champagne på tom mage
  • Jag skulle vara en av de som åkte bil till skolan från champagne-frukosten istället för att gå 20 minuter, halvfull med helt nya skor
  • Jag skulle inte behöva gå till skolsyster med levrat blod på utsidan av skon (skoskav på lilltån efter promenaden)
  • Jag skulle inte ha stora blåsor på trampdynorna som gjorde att jag inte kunde gå ordentligt på en vecka
  • Jag skulle inte se helt wasted ut på studentkortet
  • Jag skulle ge f*n i att spilla champagne på mitt linne
  • Jag skulle se till att dricka vatten under dagen, det var stekande sol och jag var redan vid 11 relativt full efter champagnefrukosten
  • Jag skulle sjunga, skratta och jubla minst lika mycket som alla andra i klassen
  • Jag skulle inte se ut som "hej kom och hjälp mig" på korten efteråt
  • Jag skulle inte bli bakis mitt på dagen så jag inte klarade av att gå på studentfesten på kvällen och umgås med min underbara klass en sista gång
Jag skäms nästan över bilderna på mig från studenten, speciellt när jag ser alla andras bilder. Jag ser hålögd ut, jag ser ut som att jag ahr en hög granris på huvudet, jag går nästan dubbelvikt eftersom jag hade så ont i fötterna. Jag är väldigt osminkad (enbart mascara och mian alkohol-mosiga kinder och ögon)... Kort och gott, studentdagen är den enda dagen i mitt liv som jag verkligen verkligen skulle vilja göra om och göra rätt, för det mesta i övrigt verkar ha blivit ganska rätt i slutändan för min del. (Kanske jag skulle fortsatt jobba på Jysk istället för att börja studera, men å andra sidan så är studenten mer av ett minne för livet än vad just den dagen jag började högskolan var...)


BM-besök för v.28 avklarat

Härligt med en riktigt ruggig höstmorgon, eller vad säger ni? Oktober klampade in med besked här i alla fall. Vaknade vid 6 och var tvungen att kolla på klockan eftersom det verkade vara så mörkt bakom rullgardinen. Sedan somnade jag om och vaknade av väckarklockan vid halv 8 och det var lika mörkt fortfarande... Lite segt att ta sig ur sängen då men samtidigt mysigt att veta att man med ganska gott samvete får dra på sig någon av sina mysiga, stickade tröjor och vira en halsduk runt halsen innan man kliver utanför dörren.

Var hos barnmorskan vid 9. Blodtrycket låg precis som det gjorde på inskrivningen (110/75) och som vanligt inga problem med urinprovet heller.
Småpratade lite och sedan var det till att försöka hoppa upp på britsen för att lyssna lite på bebis hjärta och mäta magen igen. Ligger lite under normalkurvan nu med magmåttet, hade SF-mått26 idag.
Bebis verkade vara vaken också, hjärtljudet pendlade mellan 148 och 158 slag/minut och hon tyckte att det lät väldigt fint. ♥
Det roliga, tycker jag, är att de säger att de flesta bebisar har lite "scenskräck" och flyr undan dopplern, men inte vår älskling inte, h*n verkar nästan trycka sig mot den istället så inga problem att hitta hjärtljuden där inte...
Fick även se provresultaten från blodprovet för 3 veckor sedan, jag räknade med att de såg bra ut eftersom jag intehade hört något och det gjorde de. Hade samma glukosvärde som på inskrivningen (alltså sockervärdet, väldigt låg risk för att jag ska utveckla graviditetsdiabetes verkar det som) och mitt blodvärde såg kanon ut fortfarande (128 nu, hade 144 på inskrivningen).
Men vilken mäktig upplevelse det är att få höra sin lill* bebis hjärta slå när man ligger där på britsen, det går inte att beskriva den känslan... Undra om skrocket stämmer ang. hjärtslag vs. kön... I så fall är det en liten flicka vi väntar men vi får väl se vad som kikar ut sedan...

Hon hörde även att jag är förkyld (sitter till 99% på mina stämband nu) och jag sa att jag hoppas det är den milda versionen av svininfluensan, symptomen verkar stämma ganska väl, vilket hon höll med om. Både att symptomen stämde och att det vore skönt om det var det eftersom jag då är immun och även bebis blir immuniserad mot den i fortsättningen. Pratade även om ev. vaccination och jag sa att jag inte har några planer på att vaccinera mig, vilket hon inte tyckte lät så dumt heller. Vi var ganska överens om att det har varit alldeles för mycket skriverier om svininfluensan men att man självklart ska ha respekt för den och vara uppmärksam på ev. symptom man kan tänkas få...





RSS 2.0