Vad som fått oss dit vi är idag

Jag är inte religiös, jag accepterar att andra har sin religion som de tror på men tror inte på något specifikt själv. Dock hoppas jag ibland att det finns något efter detta liv, att våra förfäder får chansen att se hur vi har lyckats, och misslyckats, i deras fotspår.
 
Min farmors farfars mor hette Hedda Maria Käck, född i Fole på Gotland som dotter till båtsman Carl Herman Käck. Han dog dock medan hon fortfarande bodde hemma och hennes mor blev således ensam med ett varierande antal hemavarande barn (bland annat två söner som båda avtjänade 1 år på Malmö fästning för kyrkostöld under tonåren). Hon noteras ett tag senare i husförhörslängden som "utfattig" och Hedda Maria gjorde nog inte situationen bättre då hon var, som det kallades, en försvarslös piga. Detta innebär alltså att hon var arbetslös (ett sorts lagbrott) och inte nog med det, hon fick minst 4 söner utom äktenskapet. På den här tiden (1850-talet) var det straffbart med, som det kallades, lönskeläga. Jag har inte hunnit kontrollera vad hon fick för straff, normalt var det böter samt något som kallades "aflöst", där personen som begått ett brott måste erkänna inför församlingen under gudstjänst. Andra resan gav dubbla bötesbeloppet och tredje gav således tredubbelt. Tredje resan kunde även innebära att man blev förvisad, så att hon då gjorde det ytterligare en gång kändes kanske lagom smart. Jag tror dock att hon hade det riktigt tufft, hon straffades även för snatteri och de två överlevande sönerna flyttade vid 14 respektive 16 års ålder in i fattigstugan. Min farmors farfar bodde där ett par gånger vad jag sett hittills.
 
Att då tänka sig hur vi lever, min pappa och jag som exempel. Tänk om Hedda Maria och Johan Petter (farmors farfar) sitter där på ett moln och dinglar med benen och ser att vi har det så bra, att vi inte behöver tigga, stjäla eller ta emot allmosor för att överleva. Att jag och J kan "leva i synd" utan att någon höjer på ögonbrynen. Detta är en del av det jag tycker bäst om med släktforskningen, att få en liten inblick i vad våra förfäder gått igenom för att vi ska kunna ha det som vi har det idag. Jag har dem att tacka för mitt, och barnens liv, för hade inte de gjort det de gjorde så hade inte jag funnits till.


Tänk på vad det är ni skriver i kommentaren.
Alla rena Bloglovin'-förfrågningar och reklam-kommentarer tas bort, och alla trakasserier/kränkningar o.dyl polisanmäls (tänk på att även anonyma kommentarer har en ip-adress)

Dubbelkolla gärna er eventuella hemside-adress och att ni inte publicerar anonymt (om det inte är det ni vill göra)
Kommentarer
Skrivet av: cimone frisk

Hejsan!
Så spännande att läsa om din släkt för jag är också släkt med Carl Herman Käck. Hedda Maria Käck hade en bror vid namn Petter Herman Niclas Käck född 1826. Han var min mormors pappas pappas pappa.
Du får gärna maila mig och jag skulle gärna lägga till er i mitt släktträd som består av ca 5000 personer nu. Bor på Gotland och vi har fortfarande släkt kvar i Fole där de föddes.Ha det gott Med vänlig hälsning Cimone.

2013-08-23 @ 14:27:05

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

TrackbackRSS 2.0