Förlossningsoro

Det är 115 dagar till BF och jag har redan gått runt i nästan 2 månader med lätt panik över hur sjutton det ska gå.
Jag är inte rädd för att föda barn, det är en magisk upplevelse.
Jag är inte rädd för smärtan, den går över.
Jag är LIVRÄDD för att behöva föda någon annanstans än på förlossningen. T.ex. i bilen eller här hemma. Jag får verkligen ångest av det. För en omföderska ska förlossningen ta ca 4-8 timmar från att värkarna är etablerade och regelbundna, när Ellinor föddes tog det 1,5, alltså en riktigt snabb förlossning.
Nu har vi 50 minuter i normal trafik till förlossningen, betydligt mer om det är rusningstrafik och det är ju inte bara att slänga sig i bilen när värkarna börjar. Barnen måste ses efter, och även om barnpassning är planerad så tar det ju en stund att få på dem och få in dem i bilen. Sedan ska de lämnas av hos någon också vilket är ytterligare minst 20-40 minuter beroende på vem de får vara hos. Och J jobbar ju inne i stan, jag kan inte köra själv om jag har värkar och har vi tur tar det honom ca 1 timme och 15 minuter att komma hem. Och där har då lillebror fötts på golvet hemma istället.
Den enda lösning som känns bra för mig är om min mamma kan komma hit och vara med barnen, men hon kan ju inte bo hos oss i 4 veckor typ.
Jag kommer kämpa för att få en igångsättning istället, att få möjlighet att be min mamma komma hit, men sambo att få ta ledigt och kanske även min bästa vän att kunna komma hit och vara med på förlossningen.
Jag ska till min bm på tisdag och då hoppas jag verkligen på att bli tagen på allvar och få hjälp


Tentavecka

Ännu en tentavecka och jag fttar verkligen noll av det vi sysslar med just nu. Funktionell grammatik är inte direkt något min hjärna verkar kunna registrera på två veckor men det SKA gå! Lyckades med ett VG på den grundläggande grammatiken så nu får jag verkligen försöka anstränga mig. Har försökt med att läsa i kursboken men inser att jag kanske måste ändra taktik och kolla på föreläsningarna lite extra innan jag kan ta in det som står i den. 
Första delkursen, text och tal, klarade jag av på första försöket i alla fall och med nästintill bara positiva kommentarer vilket verkligen var en lättnad då jag varken känner mig vidare bra på att skriva och hålla regelrätta tal eller på att skriva texter. Den argumenterande texten var den jag blev mest nöjd med då den kändes mest som jag.
 
Nästa vecka drar ytterligare en delkurs igång, en som kommer bli riktigt riktigt spännande och rolig. Den handlar om bl.a. flerspråkighet, dialekter och skillnader i tal mellan olika smahällsklasse och olika kön. Sociolingvistik med andra ord. Det är verkligen en del av språkvetenskapen som jag tycker är riktigt spännande. Kommer även komma in lite om svordomar o.dyl. Någon mer som tycker det är spännande hur t.ex. vart man bor eller vilket kön man tillhör påverkar hur man talar? Det är ju enorm skillnad på skånskan och norrländskan, men om du följer landet från norr till söder eller tvärtom så kommer du inte kunna säga en specifik plats där en dialekt börjar och en annan slutar, de flyter ihop längs vägen. En annan aspekt av det hela är ju hur andra uppfattar en baserat på hur man talar. Det är nog inte ovanligt att man tänker på någon med t.ex. en riktigt bonnig västgötsk dialekt som mindre intelligent än en med en östermalmsdialekt. Eller om man går till engelskan: en riktigt släpig Texasdialekt mot en Upper East Side-dialekt. 
Jag ser fram emot nästa vecka med andra ord, men har en fasad fredagstenta först :S


Receptstrul

Idag fick svar på min urinodling som jag lämnade prov till i måndags förmiddag och nog hade jag urinvägsinfektion, precis som jag trodde. Har gått med skiten i en vecka nu och blir verkligen galen på det så samtalet från barnmorskan var efterlängtat. Mindre kul var det att läkaren som de använder sig av på barnmorskemottagningen inte hade möjlighet att skirva ut något recept åt mig förrän imorgon eftermiddag och både han och min bm var överens om att jag helst skulle starta behandlingen redan idag.
Jag fick två alternativ: 
  1. Åk till gynakuten på Danderyds sjukhus. Min bm hade pratat med dem och de höll med men avrådde samtidigt då de bara hade en läkare och väldigt mycket patienter så jag skulle få vänta länge på att få träffa läkaren för de där knappa 5 minutrarna som det tar att skriva ut ett recept. Dessutom är det nästan en timmes bilresa enkel väg, och ett besök kostar 400 kr. För att få ett recept utskrivet...
  2. Ring närakuten i Norrtälje när de öppnar och hoppas på att få en tid. 20 minuter enkel resa och 200 kr för besöket.
Jag valde så klart alternativ nr. 2 och lyckades få en tid. "Vi tar egentligen inte emot patienter som faller under gyn och vi har egentligen inga tider kvar" (Jag ringde 4 minuter efter att deras telefontid örjade, fick sitta 20 minuter i telefonkö, 5 personer före, och de har inga tider kvar?!). Seriöst, att skriva ut ett recept där det finns resultat från en urinodling liggande i datorn måste ju vara något av det snabbaste och enklaste du får göra som läkare på en närakut. 
Eftersom J inte skulle hinna hem för att ta tjejerna fick jag gå och knacka på hos grannen, som är en av barnens förskolefröknar, och fråga om hon kunde vara här hemma med dem i ca 20 minuter, tills han hann hem.
Jag kom iväg, och kom dit i tid... Och nu har jag äntligen fått mitt recept utskrivet och fick även med mig 3 tabletter hem direkt så jag kunde påbörja medicineringen direkt idag. Ska bli så skönt att bli av med skiten!


4 blir 5

Nya headern är också på plats nu.
 
Dags för den stora nyheten, som kanske kan sparka liv i bloggen igen: Våra prinsessor ska få en lillebror!
 
Lillkillen, som har ett preliminärt namn redan, är beräknad till 14 juli enligt mig och enligt ultraljudet till 20 juli. Nej, jag kan bara inte godta det datum de sa då det inte funkar med graviditetstesten, om nu inte CBs digitala sa 2-3 veckor när jag varit gravid ungefär en vecka och jag fick positivt graviditetstest två dagar tidigare. 
Allt såg i allafall kanon ut på ultraljudet och han lever rövare i magen på mig mest hela dagarna nu.
Gick in i v. 22 idag så vi har kommit lite mer än halvvägs.
 


Ny design, nästan

Nu är nya designen uppe, allt utom headern dvs. Nu ska jag verkligen försöka bli bättre på att blogga!
 
Numera pluggar jag helt på distans och läser en svenskakurs på Högskolan Dalarna just nu och ska läsa ytterligare 1,5 år svenskakurser innan jag är klar med den biten. Just nu lutar det åt att mitt andra huvudämne blir geografi, något jag minns att jag tyckte var riktigt kul när det begav sig och då är det 1,5 år av det som gäller innan jag kan ge mig på den avslutande delen och äntligen få komma ut i skolorna och praktisera.
 
Jag hoppas att ni hittar hit nu igen, och att jag själv också gör det 

RSS 2.0