Förklaring ang. familjerätten

Fick lite frågor om det där med familjerätten tidigare idag, så jag tänkte ge en kort förklaring...

Är man gift så har man automatiskt gemensam vårdnad om barnet från dess födsel, maken anses automatiskt vara fadern. Om man är gift behöver man alltså inte göra något särskilt för att få gemensam vårdnad.

Är man däremot inte gift så måste fadern bekräfta faderskapet genom att skriva under en faderskapsbekräftelse, man måste även ansöka om gemensam vårdnad. Detta är något man i regel gör efter barnets födsel men det går även att göra i förväg hos familjerätten i kommunen man är folkbokförd i. Det blir vanligare och vanligare att man gör detta i förväg, och det har sina fördelar.
Skulle något hända under förlossningen som gör att mamman avlider eller hamnar i ett sådant tillstånd att hon inte kan föra barnets talan (ex att mamman hamnar i koma och barnet behöver särskild vård) så underlättar det om faderskap och vårdnad redan är fixat så att pappan kan fatta besluten rörande barnet. Om mamman avlider går vårdnaden annars till hennes föräldrar (oftast) och pappan måste sedan bevisa att han är pappan och det kan bli mycket strul där.

Vi känner att det är skönt att ha det hela färdigt redan innan, och eventuellt kan det även göra att alla bitar som ska falla på plats efteråt (med csn och försäkringskassan) går lite snabbare.


Hoppas det klarnade lite för er som blev fundersamma. Det är alltså inte något man måste göra innan men det kan kännas skönt att veta att barnet har två vårdnadshavare från början.


Tänk på vad det är ni skriver i kommentaren.
Alla rena Bloglovin'-förfrågningar och reklam-kommentarer tas bort, och alla trakasserier/kränkningar o.dyl polisanmäls (tänk på att även anonyma kommentarer har en ip-adress)

Dubbelkolla gärna er eventuella hemside-adress och att ni inte publicerar anonymt (om det inte är det ni vill göra)
Kommentarer
Skrivet av: Stina

Detta pratade jag faktiskt om senast idag. Måste ta tag i det och ordna upp faderskapet redan innan för om något händer så vill jag absolut att pappan ska få vara med barnet för det är lika mycket hans som mitt. Tänk va hemskt om något händer med den man lever med och dessutom så förlorar man sitt barn. Även om det löser sig efter mycket strul så vill jag att han är pappa från dag ett!! Bra att du tar upp detta :)

2009-10-20 @ 18:55:20
Blogg/hemsida: http://bebbelycka.blogspot.com

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

Trackback



RSS 2.0