Varför släktforskar jag?

Lovade ju att skriva om hur jag kom in på detta med släktforskning, något som blivit ett stort intresse för mig.
 
I början av mars blev jag, på Facebook, kontaktad av en amerikansk tjej, Mandee. Hon frågade om min great grandma eller great great grandma hette Mathilda Olivia Svensson. Eftersom jag under en period i slutet av högstadiet intresserade mig för släktforksning, då vi fått en del färdigt skickat till oss, så tyckte jag att jag kände igen namnet men kunde inte helt placera det. Det var ju trots allt över 10 år sedan.
Jag ringde mamma, eftersom jag fick för mig att det var den sidan namnet kom ifrån, och jodå, visst hette min morfars mor just Mathilda Olivia Svensson som ogift. Nyfiken men samtidigt på defensiven så svarade jag att jodå, och fick då förklarat för mig att Mandees pappa hade släktforskat under vintern, med syftet att försöka reda ut släktskapet mellan sin farfars mor och två män som benämndes som hennes kusiner som samtliga emigrerat. Efter många långa timmars arbete så hade han lyckats få fram att de verkligen var kusiner (amerikaner har ju en tendens att kalla alla för moster/faster eller kusin) och att männen, Martin och Oskar, hade en bror och två systrar som stannade kvar i Sverige. En av dessa var min morfars mor, Olivia. Eftersom min pappa en gång skapade ett släktträd på släktforskningssidan ancestry.se så fick Jerry, Mandees pappa, ett tips om att min pappa skulle kunna vara släkt med Olivia. Han mailade pappa, som inte svarade, och till slut bad han sin dotter kontakta mig då vi har ett så pass ovanligt efternamn. 
Otroligt, men sant!
Jag och Mandee är i samma ålder, 25 respektive 27, båda har barn i ungefär samma ålder och vi kom bra överens från start. Vi har blivit riktigt bra vänner sedan den där första kontakten och jag är fortfarande fascinerad över att jag har släktingar i USA, Idaho närmare bestämt. Jag har även fått kontakt med ytterligare en släkting, som bor på Manhattan och där väcktes mitt intresse för släktforskningen på nytt. Att följa förfäder steg för steg genom livet, vad de jobbade med, vart de levde osv. Jag försöker grena ut det släktträd vi hade redan innan genom att följa syskon till mina direkta anor på deras livsresa. 
 
Jag har till exempel tagit tag i att göra efterforskningar på min farfars släkt, där hade vi bara farfars föräldrars födelseuppgifter och då min farfar dog 1970 har ingen av oss syskon träffat honom, pappa hade väldigt lite kontakt med honom under sin uppväxt och han har alltså varit något av ett mysterium. Det släktträdet har tagit form fint, det känns belönande att se grenarna breda ut sig och det är underhållande att hitta en del små notiser i kyrkböckerna, som det om Hedda Maria
 


Tänk på vad det är ni skriver i kommentaren.
Alla rena Bloglovin'-förfrågningar och reklam-kommentarer tas bort, och alla trakasserier/kränkningar o.dyl polisanmäls (tänk på att även anonyma kommentarer har en ip-adress)

Dubbelkolla gärna er eventuella hemside-adress och att ni inte publicerar anonymt (om det inte är det ni vill göra)
Kommentarer

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

TrackbackRSS 2.0