V.28 (27+0)


Kroppen:

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska. Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud. Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.
Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu. En del kvinnor kan nu börja oroa sig för förlossningen och en viss osäkerhet och oro är naturlig och ganska vanlig. Speciellt gäller det förstföderskor och omföderskor som har haft en jobbig tidigare förlossning. Prata med din barnmorska om det, hon kan hjälpa dig. Några kan vara mer oroliga: Kan det hända barnet något? Gör det mycket ont? Orkar jag med? Tänk om jag tappar fattningen? Du kan då behöva hjälp och det kan vara bra att börja i god tid före förlossningen. Om det finns tråkiga händelser tidigare i livet som ligger bakom oron kan du få en tid hos kurator eller psykolog. På många kvinnokliniker kan man ta emot kvinnor med oro inför förlossningen för att stödja genom information och samtal med specialutbildad förlossningsbarnmorska och/eller förlossningsläkare.

Barnet:

Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag.
En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern. Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om. Ett barn som lever vid födelsen räknas alltid som ett barn enligt lagen, vilket innebär att det måste registreras. Är det däremot dödfött räknas det som ett barn om graviditeten är fulla 28 veckor gångna. Innan 28 hela veckor räknar man ett dött barn som ett sent missfall.




Ja, undra just vad bebis drömmer om där inne, om h*n drömmer alls.
Har känt de senaste dagarna att det stundtals känns nästan som att revbenen på högersidan trycks utåt som en vinge, lite läskigt men inte obehagligt. Och på morgonen kan det vara lite jobbigt att sitta upp och fortfarande kunna andas ordentligt.

Det är lite svårt att komma underfund med hur man ska läsa de olika graviditetskalendrarna på nätet, vissa skriver som jag själv alltså att vid 27 fullgångna veckor är man i v.28 medan andra följer barnmorskans räknesätt, 28e veckan är 28 fullgångna. Men utvecklingen är ju lite olika från person till person också så det får bli som det blir ;)
Var lite "kul" att se att när den här graviditetsveckan är över kan jag inte "få missfall" enligt "lagen" utan då räknas det bara som ett dödfött barn (hoppas verkligen inte att det ska gå så illa).
Vi längtar efter vår lill* älskling nu i alla fall, mer än jag hade kunnat föreställa mig att vi någonsin skulle göra.. Mammas och pappas gullunge...


Tänk på vad det är ni skriver i kommentaren.
Alla rena Bloglovin'-förfrågningar och reklam-kommentarer tas bort, och alla trakasserier/kränkningar o.dyl polisanmäls (tänk på att även anonyma kommentarer har en ip-adress)

Dubbelkolla gärna er eventuella hemside-adress och att ni inte publicerar anonymt (om det inte är det ni vill göra)
Kommentarer
Skrivet av: Elly

Ruttet? va konstigt haha.

jag får lite småpanik för vart vår gran ska så iår:S Får röja undan lite hahah:P

Redan köpt ljusstake? trodde inte ens de gick att köpa än:P

2009-09-23 @ 09:51:43
Blogg/hemsida: http://gravidnu.blogg.se/
Skrivet av: Filippa - blivande mamma

Jag hann heller inte se Gossip, ska se det ikväll :) Men gud vad jag vill se nästa avsnitt av one three hill! Kram

2009-09-23 @ 11:10:32
Blogg/hemsida: http://fillies.blogg.se/
Skrivet av: Gun

När jag var gravid kunde jag bara ligga på vänster sida annars tryckte barnet revbenen så det gjorde ont.

2009-09-23 @ 11:16:45
Blogg/hemsida: http://horni.blogg.se/
Skrivet av: unique

Ush! Säg inte så om missfall. Inget sånt hemskt! Du ska se att allt kommer gå fin fint =)

2009-09-23 @ 14:11:50
Blogg/hemsida: http://saratilling.devote.se
Skrivet av: Jenny

Vad roligt att hitta en blogg där bf skiljer 1 dag, Jag är beräknad den 23/12.

Hoppas allt är bra med dig och lillen i magen!

2009-09-24 @ 15:33:14
Blogg/hemsida: http://eualia.blogg.se/

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

Trackback



RSS 2.0