V.26 (25+0)


Kroppen:

Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.
Din livmoder känns ungefär 6 cm ovanför naveln. Musklerna i bäckenbotten börjar tänjas ut vilket gör att du kan kissa på dig då du hostar eller skrattar. Börja med knipövningar av bäckenbottens muskulatur! Be din barnmorska om hjälp.
Du kan få graviditetsstrimmor. Dessa strimmor uppstår på grund av att huden sträcks ut för fort. Tre av fem kvinnor drabbas av detta. Du blir mer och mer medveten om ditt barns personlighet. Är det en lugn och sömnig liten krabat du bär på eller är det en vilde?
Ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.

Barnet:

Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.
Ögonlock och ögonfransar är mycket väl utvecklade. Fingrarnas naglar är välutvecklade men ännu finns det inga naglar på tårna. Armar och ben får sina slutgiltiga proportioner. Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt.

(Texten är hämtad från familjeliv.se, growingpeople.se och babycenter.com, bilden hämtad från babycenter.com)

-------------------------------------

Så har jag mindre än 15 hela veckor kvar, känns ganska häftigt samtidigt som det är svårt att förstå det ordentligt, var det inte april nyss??
De så kallade graviditetsstrimmorna har jag redan några, de kom väldigt tidigt och jag hoppas faktiskt att resten håller sig borta (de jag har är inte så stora eller tydliga men jag har så många sedan innan, dock ej på magen och inte på grund av graviditet). Och att musklerna i bäckenbotten tänjs ut har jag inte känt av så fasligt ännu, alltså att det är svårt att hålla tätt, det är jag också glad om jag slipper få problem med... ;)


Tänk på vad det är ni skriver i kommentaren.
Alla rena Bloglovin'-förfrågningar och reklam-kommentarer tas bort, och alla trakasserier/kränkningar o.dyl polisanmäls (tänk på att även anonyma kommentarer har en ip-adress)

Dubbelkolla gärna er eventuella hemside-adress och att ni inte publicerar anonymt (om det inte är det ni vill göra)
Kommentarer
Skrivet av: Kadri

vilken härlig tid det är . man är inte alldeles för stor och bebisen trycker inte så mycket ännu på div. organer.

2009-09-09 @ 09:00:59
Blogg/hemsida: http://livetivillavillekulla.blogg.se/
Skrivet av: Gun

Vad mysigt. Nu har du väl en riktigt fin gravidmage:)

2009-09-09 @ 18:57:49
Blogg/hemsida: http://horni.blogg.se/

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

Trackback



RSS 2.0